HBO Techniek, Natuur en Milieu

Archeologie

Houd je van geschiedenis en zoek je graag naar sporen uit het verleden? Bij Archeologie leer je hoe je alles tot op de bodem uitzoekt en breng je de geschiedenis weer tot leven. Van werken bij opgravingen tot alles zorgvuldig vastleggen en documenteren. Als archeoloog zijn je werkzaamheden zeer afwisselend en uitdagend! Je werkt zowel binnen als buiten; je helpt bijvoorbeeld bij opgravingen in zand en klei, werkt met de modernste digitale technieken, zoals drones en grondradars. Je stelt de ouderdom vast van vondsten, waarna je ze zorgvuldig catalogiseert en presenteert. Ben je zo’n onderzoeker die van avontuur in zowel de buiten- als de binnenlucht houdt? Dan is Archeologie jouw opleiding.
Toelatingseisen: alle profielen. Affiniteit met ICT en techniek is zeer wenselijk.


Automotive

Wil je werken aan de mobiliteit van morgen? Automotive is een opleiding waarin je alles leert over nieuwe technieken voor schonere en zuinige voertuigen. Tijdens je studie beproef je al je theoretische kennis zoveel mogelijk in de praktijk. Bij Automotive kun je kiezen voor een technische of een marketing/management-hoofdrichting. Afstuderen kan in de richtingen Testing, Development, Services of Management. Eenmaal afgestudeerd kun je wereldwijd aan de slag bij grote bedrijven en instellingen in de automotive-branche, zoals autofabrikanten en -importeurs, onderzoeksinstituten en testcentra. De automotive-branche is belangrijk voor de Nederlandse kenniseconomie van vandaag en morgen.
Wil je autotechniek studeren in een internationale klas? Ook dat kan! De Engelstalige opleiding Automotive Engineering richt zich specifiek op testen van voertuigen en componenten. Je ontwikkelt daarnaast ook communicatieve en managementvaardigheden, die je nodig hebt om een van de vele banen binnen de internationale automotive sector te kunnen kiezen.
Toelatingseisen: NT, NG met na of nl&t


Biotechnologie

Grootschalige griepvaccinatie, de Puttense moordzaak, afvalwater zuiveren… In de huidige maatschappij komt biotechnologie om de haverklap om de hoek kijken. Je kunt je specialiseren in onderwerpen die allemaal te maken hebben met levenswetenschappen en technologische ontwikkelingen. Raakvlakken met celbiologie, DNA, medische en/of forensische onderzoekslaboratoria zijn er altijd. De echte wereld staat centraal; al direct vanaf het begin werk je met casussen uit de praktijk via gastlessen, excursies, projecten en vaardigheidstrainingen. Het gaat om leren, zien en doen. Vind je het leuk om te experimenteren en heb je een kritische blik? En ben je daarnaast nauwkeurig, resultaatgericht en heb je veel doorzettingsvermogen? Dan is deze opleiding wat voor jou. Biotechnologie is een spannend vakgebied dat sterk in beweging is.
Toelatingseisen: NT, NG, EM/CM met wiA of B en sk


Bouwkunde

De bouw is een snel veranderende wereld en vraagt om specialisten met een passie voor ontwerpen, construeren, rekenen en het bedenken van duurzame oplossingen. Tijdens je studie Bouwkunde doorloop je de verschillende ontwerpfases, zodat je bouwplannen kunt maken en uitvoeren. Zodra je bent afgestudeerd, ben je breed inzetbaar in de bouw en kun je jouw kennis en ideeën inzetten om de bouw te innoveren.
Toelatingseisen: NT, NG en EM


Civiele Techniek

Bij de studie Civiele Techniek werk je aan de infrastructuur van de toekomst! Zo zijn bruggen, viaducten en wegen noodzakelijk voor onze mobiliteit en is een goede infrastructuur essentieel voor de economische ontwikkeling van een land. Maar ook offshore, rioleringen, waterzuivering, drinkwatervoorziening, waterbeheer en -management vallen onder civiele techniek.
Toelatingseisen: NT, NG met na of nl&t


Communication & Multimedia Design

De opleiding Communication & Multimedia Design richt zich op het vakgebied van nieuwe media. Een ontwerper voor nieuwe media houdt zich bezig met het hele proces. Van het analyseren van een opdracht, het bedenken van concepten, het maken van schetsen, het ontwerpen van communicatieoplossingen tot en met het bouwen, testen en opleveren van prototypes of producten. Ook praktijkgericht onderzoek, adviseren, inpassen en onderhouden komen bij het ontwerpen aan bod. Je vindt CMD’ers voornamelijk in de creatieve branche (design-, marketing-, reclame- en internetbureaus) en de ICT-branche, bij grote en kleine bedrijven, maar ook binnen de overheid.
Toelatingseisen: alle profielen met wi A of B


Dierenstudies (huisdieren, paarden en veehouderijsector)

Heb jij een passie voor dieren? Wil je bijvoorbeeld aan het werk als manager in dierenartspraktijk of als adviseur die dierziekten helpt voorkomen? Kies dan voor een dierenstudie. Ook in de zorgsector worden steeds meer dieren ingezet. Zo zie je steeds meer huisdieren in verpleegtehuizen. Ben je meer geïnteresseerd in paarden, kies voor de studie Hippische Bedrijfskunde. Wil je meer weten over koeien, varkens of kippen? Kies dan voor de studie Dier- en Veehouderij of Varkens- en Pluimveehouderij.
Toelatingseisen: NT, NG, EM, CM


Elektrotechniek

Als elektrotechnicus weet je technische toepassingen te vinden voor elektrische apparaten. Elektrotechniek is een studie voor precieze types en het vak is theoretischer en wiskundiger dan je misschien denkt. Tegelijkertijd gaat het ook om concrete producten die je leert ontwerpen, produceren en onderhouden.
Toelatingseisen: NT, NG met na of nl&t


Geo, Media & Design

Bij de studie Geo, Media & Design leer je hoe je geografische data kunt vertalen naar de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten met als basis aardrijkskunde, (nieuwe) media en design. Je gaat aan de slag met infographics, virtual reality, apps, games om informatie voor iedereen begrijpelijk te maken.
Toelatingseisen: NG, NT, EM


HBO-ICT

Je werkt tijdens je studie HBO-ICT veel in projecten. Daardoor leer je steeds beter projectmatig te werken. Bovendien leer je meer dan alleen programmeren; je leert ook wat de opdrachtgever precies wil hebben en vertaalt dit naar een document van eisen en vervolgens naar een (technisch) ontwerpen. Je leert ook software te ontwikkelen voor verschillende werkgebieden. Sommige softwaresystemen zijn gericht op bedrijfsadministratie, andere op entertainment of op de interne huishouding van computernetwerken. Naast het ontwikkelen van informatiesystemen, ga je je ook richten op het bouwen van games. Niet alleen om je ermee te vermaken, maar ook om mee te leren. Denk maar eens aan een simulatie voor een piloot om te leren vliegen!
Toelatingseisen: alle profielen


Industrieel Product Ontwerpen

Geïnteresseerd in de creatieve kant van techniek? En wil je nieuwe producten ontwerpen of bestaande verbeteren? Bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen leer je de gebruikersvraag te vertalen naar een functioneel product waarbij je onderzoekt, bedenkt, ontwerpt en alles technisch uitwerkt.
Toelatingseisen: NG met na of nl&t, NT, EM met na


Life Science opleidingen (Chemische Technologie; Chemie; Biomedisch Laboratoriumonderzoek)

Bij life science kun je denken aan het ontwikkelen van medicijnen, het zoeken naar de oorzaken van gevaarlijke ziektes, helpen bij het ontwikkelingsproces van duurzame, milieuverantwoorde stoffen, het optimaliseren van bijvoorbeeld zuiveringsprocessen of onderzoek gericht op preventie.
Toelatingseisen: NG, NT


Luchtvaarttechnologie 

Een ingenieur in de luchtvaarttechniek houdt zich bezig met het ontwerpen en construeren van vliegtuigen en vliegtuigdelen. Tijdens de opleiding Luchtvaarttechnologie ligt de focus op deze ontwerpactiviteiten. Rond deze ontwerpactiviteiten leer je over techniek in het algemeen en doe je praktische ervaring op tijdens je stages.
Toelatingseisen: NG met na of nl&t, NT


Luchtverkeersleider

Luchtverkeersleiders zorgen 24 uur per dag, 7 dagen per week voor het begeleiden van vliegtuigen in ons luchtruim en op Nederlandse vliegvelden. Op de grond zijn zij de ogen en oren van de piloten in de cockpit. Ze zorgen voor een veilige start en landing van honderden vluchten per dag, houden daarvoor de baan vrij op de grond, controleren overvliegend verkeer én sturen het de goede kant op. Vanuit de verkeerstoren begeleiden onze luchtverkeersleiders naderend en vertrekkend vliegverkeer in de directe omgeving van de luchthaven. Op de afdeling Approach handelen ze met behulp van de radar het vliegverkeer in een groter gebied rondom de luchthaven af. En in het Area Control Centre begeleiden ze vliegtuigen in de hogere luchtlagen binnen het Nederlandse luchtruim en onderhouden ze contact met de omliggende landen. Tijdens het werk is er voortdurend contact tussen de drie controlecentra: de verkeerstoren, aankomst & vertrek en de algemene verkeersleiding. Een team van zo’n 30 verkeersleiders zorgt ervoor dat al het vliegverkeer veilig en efficiënt verwerkt wordt. Elke dag van de week, de hele dag én nacht.
Toelatingseisen selectieprocedure: je beschikt over een hbo werk- en denkniveau, je hebt een diploma op de middelbare school behaald, je bent minimaal 17 en maximaal 30 jaar oud, je oogafwijking mag niet groter zijn dan -6 en +5, je mag niet kleurenblind zijn of keratoconus hebben, je hebt de bevoegdheid om in de EU te mogen werken.


Mechatronica

Wil je iets laten bewegen of heel nauwkeurig positioneren zoals dat bij robots gebeurt? Dan is Mechatronica misschien iets voor jou! Met je onderzoekende, analytische en creatieve mentaliteit begeef je je zonder problemen in dit groeiende vakgebied. Je leert hoe je bewegende systemen ontwerpt en hoe je daarmee slimme hulpmiddelen voor thuis, de zorg of de industrie bouwt en programmeert.
Toelatingseisen: NT, EM met na, NG met na of nl&t


Natuur, Water, Milieu en Landschapsarchitectuur

De opleidingen in dit cluster richten zich op de natuur in relatie met de mens. Door veranderen in het klimaat maar ook in de maatschappij komen natuur en landschap onder druk te staan. Er is vraag om nieuwe technologische inzichten en innovatieve oplossingen. Vragen waar je je mee bezig kunt houden zijn: Hoe ga ik om met het inrichten van dichtbevolkte gebieden? Hoe voorkom je overstromingen en wat kan waterzuivering betekenen voor het milieu? Hoe bescherm ik bedreigde diersoorten? Hoe zorgen we voor voldoende goed drinkwater, overal ter wereld? En hoe worden visquota ingesteld? Je kunt kiezen uit de volgende opleidingen: Bos- en Natuurbeheer, Land- en Watermanagement, Milieukunde, Tuin- en Landschapsinrichting, Management van de Leefomgeving (Toegepaste Aardrijkskunde), Kust- en Zeemanagement.
Toelatingseisen: zie www.hvhl.nl/studeren/opleidingen


Ruimtelijke Ontwikkeling
(Ruimtelijke Ordening en Planologie; Stedenbouwkundig Ontwerpen; Klimaat en Management)

Mensen leven, wonen en werken steeds meer in de stad. De veranderingen die hierop volgen, vragen om nieuwe oplossingen. Bij ruimtelijke ontwikkeling werk je aan nieuwe ideeën om de stad vitaal te houden. Je leert hoe je de veranderlijke omgeving vormgeeft, ontwerpt en bestuurt. Als specialist op gebied van ruimtelijke ontwikkeling bedenk je samen met andere partijen oplossingen voor actuele stedelijke en regionale vraagstukken. Daarbij verbind je bewoners, ondernemers en bestuurders met elkaar. Na het eerste jaar kies je voor een studieroute die het beste bij je past: Klimaat en Management, Ruimtelijke Ordening en Planologie of Stedenbouwkundig Ontwerpen.
Toelatingseisen: alle profielen


Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit

Hoe los je de files op of verbeter je de verkeersveiligheid? Hoe zorg je ervoor dat meer mensen met het openbaar vervoer gaan of buiten de spits reizen? En hoe doe je dat alles op een duurzame en veilige manier? Bij deze opleiding draait het om het verbeteren van mobiliteit en bereikbaarheid door het gedrag van mensen te sturen. De studie heeft dus zowel technische als communicatieve aspecten en bevat veel praktijkopdrachten. Na deze opleiding kun je aan de slag bij overheden, vervoersorganisaties of adviesbureaus.
Toelatingseisen: alle profielen


Technische Bedrijfskunde

Deze opleiding bevindt zich op het snijvlak van management en techniek. Als technische bedrijfskundige help je bedrijven met het innoveren, verbeteren en managen van bedrijfsprocessen. Je houdt je bezig met onderwerpen als procesoptimalisatie, supply chain management, kwaliteitsbeheersing, veranderkunde en strategievorming. Want processen kunnen altijd sneller, slimmer en effectiever. Je herkent de knelpunten, geeft advies tot verbetering en neemt de lead om samen met collega’s van andere afdelingen nieuwe product- en procesinnovaties te realiseren. Je realiseert niet alleen slimme kostenbesparingen, maar denkt ook mee over de toekomst van technische bedrijven. Je maakt daarbij gebruik van diverse innovatieve technologieën. Je werkt aan veel actuele praktijkopdrachten binnen verschillende bedrijven, waarbij je ook samenwerkt met studenten uit verschillende vakgebieden. In de regio is het arbeidsmarktperspectief voor de opleiding Technische Bedrijfskunde momenteel heel positief!
Toelatingseisen: NT, NG, EM, CM met wiA of B


Technische Natuurkunde

Deze studie is in vergelijking met een universitaire studie meer praktijkgericht en minder abstract door minder gebruik van de wiskunde. Studenten verdiepen zich verder in de natuurkunde en leren met geavanceerde meetapparatuur te werken. Na het eerste jaar zijn er differentiatiemogelijkheden (meestal toegepaste/technische natuurkunde of besturingstechnologie). Studenten maken dan kennis met vakken als technische fysica, analoge en digitale meet- en regeltechniek, systeemleer, elektronica, simulatie van systemen of lasertechnieken, optica en akoestiek en technische automatisering. Tijdens de studie kan er gekozen worden voor een bepaalde specialisatie, zoals besturingstechnologie of optica en akoestiek. Voor studenten met een grote interesse in de natuurkunde en een fascinatie voor natuurkundige toepassingen is deze studie erg geschikt. Deze studie biedt goed zicht op een baan na het afstuderen maar een vervolg in de technische natuurkunde op universitair niveau is ook mogelijk.
Toelatingseisen: NG met na of nl&t, NT


Toegepaste Biologie

Wil jij graag met planten en dieren werken en meer weten over hun natuurlijke omgeving? Wil je letterlijk in de sloot staan voor praktijkopdrachten en je bijdrage leveren aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering? Tijdens deze studie leer je er alles over. Je staat met één been in de natuur en één been in de maatschappij.
Toelatingseisen: NG, NT, EM


Werktuigbouwkunde

Jij bent geïnteresseerd in apparaten en machines en je wilt altijd precies weten hoe iets werkt, hoe iets is gemaakt en met welke materialen. Je bent praktisch ingesteld, maar ook creatief en je denkt vooral in oplossingen. Je weet dat je bij ieder huishoudelijk en industrieel apparaat of machine al in de ontwerpfase goed moet nadenken over het productieproces, maar ook over de efficiency, het bedieningsgemak, energieverbruik, de duurzaamheid en betrouwbaarheid van het apparaat.
Toelatingseisen: NT, NG met na of nl&t