MBO Gezondheidszorg

Assistenten gezondheidszorg

Als tandartsassistent help je de tandarts bij behandelingen. Je legt instrumenten klaar en geeft die aan. Een aantal taken doe je zelfstandig. Je stelt de patiënt tijdens de behandeling gerust, legt uit wat er gebeurt en geeft voorlichting. Je werkt ook aan de balie en plant afspraken in.
Werk je als apothekersassistent, dan zet je medicijnen klaar. Je controleert of alles klopt, zodat de patiënt de juiste medicatie meekrijgt. Ook leg je uit hoe een geneesmiddel werkt en hoe de patiënt het moet gebruiken. Je helpt mensen ook om in de schappen van de apotheek de producten te vinden waarvoor geen recept nodig is.
Als doktersassistent ontvang je de patiënten. Ook maak je telefonisch afspraken. Je bepaalt op basis van iemands klachten hoeveel spoed nodig is. Je ondersteunt de arts bij medische ingrepen. Tijdens je eigen spreekuur adviseer je zelf patiënten en doe je zelfstandig (kleine) medische handelingen.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 3.
Niveau: 4 – BOL


Verpleegkundige

Als verpleegkundige stel je diagnoses, schrijf je verpleegplannen en bied je zorg en begeleiding aan patiënten en hun directe familie. Je geeft advies en uitleg over medicatie en levert een waardevolle bijdrage aan de zorgkwaliteit. Als verpleegkundige heb je meer eigen verantwoordelijkheden dan als verzorgende.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 3.
Niveau: 4 – BOL/BBL


Verzorgende IG

Als verzorgende IG (Individuele gezondheidszorg) verzorg je cliënten op basis van een zorgdossier. Je kan werken in de thuiszorg, woonzorgcentrum/verpleeghuis of verstandelijke gehandicaptenzorg. Je helpt cliënten en hun families. Je zorgt ervoor dat ze goed in hun vel zitten en voert zorghandelingen uit. Je werkt samen met collega’s en overlegt met andere zorgverleners. Als je kiest voor de opleiding Verzorgende IG dan kun je ervoor kiezen om in het derde leerjaar stage te lopen in de kraamzorg. Je kunt dan ook je diploma Kraamverzorgende halen.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma
Helpende Zorg & Welzijn.
Niveau: 3 – BOL/BBL


Dienstverlening (Helpende zorg en welzijn; Medewerker facilitaire dienstverlening; Medewerker sport en recreatie)

Als helpende zorg en welzijn werk je (onder begeleiding) met kinderen, ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Je ondersteunt bij huishoudelijke taken en persoonlijke verzorging. Je hebt aandacht voor de cliënt en kunt goed samenwerken.
Als medewerker facilitaire dienstverlening werk je in de catering, keuken, het magazijn of als gastheer/ gastvrouw. Ook kun je aan de slag in schoonmaak en onderhoud, bied je ondersteuning en zorg je ervoor dat achter de schermen alles naar wens verloopt.
Ben je medewerker sport en recreatie dan breng jij mensen in beweging. Je bezorgt ze een geweldige tijd op de camping of je werkt bijvoorbeeld bij een buitensportbedrijf, zwembad of in een sporthal.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb
Niveau: 2 – BOL/BBL