MBO Groene Opleidingen

Bloem

Nieuwe technieken toepassen om het plantaardige materiaal vorm te geven. Dat is de opdracht van een goede bloemist. Op bestelling maak je (bruids)boeketten, zorg je dat de winkel er tiptop uit ziet en adviseer je klanten. Creativiteit, aanpakken, samenwerken en ondernemen zijn de kernwoorden van deze kleurrijke opleiding.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of mbo niveau 1 (niveau 2), vmbo-diploma kb, gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 3), vmbo-diploma kb (onder bepaalde voorwaarden met wiskunde), gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 4).
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Dierverzorging; Dierenartsassistent

Bij dierverzorging gaat het over de recreatieve dierhouderij. Hierbij werk je bijvoorbeeld in een dierenpark of op een kinderboerderij. Als dierenartsassistent paraveterinair ben je werkzaam in een dierenartsenpraktijk voor landbouw-huisdieren, paarden, gezelschapsdieren of een combinatie daarvan.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of mbo niveau 1 (niveau 2), vmbo-diploma kb, gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 3), vmbo-diploma gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 4).
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Groene leefomgeving:
Bos- en Natuurbeheer; Sportvisserij & Waterbeheer; Boomverzorging; Hovenier

Heb je iets met buiten, met actief bezig zijn? Binnen de groene ruimte zijn er meerdere interessante opleidingen voor jou.
Als hovenier of groenvoorziener ben je bezig met inrichting, aanleg en onderhoud van het groen. Ook voorbereiding en administratie van het werk horen erbij. Ben je boswachter of terreinbeheerder? Dan is de natuur jouw kantoor! Je denkt na over planten, dieren en recreanten in de natuur en bent vaak praktisch bezig. Voorlichting en educatie zijn een belangrijk deel van het werk. Met Sportvisserij & Waterbeheer staat je voorliefde voor vissen centraal, maar leer je ook alles over verantwoord natuur- en waterbeheer. En als boomverzorger ben je een echte specialist die graag praktisch bezig is en niet bang is voor hoogtes.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of mbo niveau 1 (afhankelijk van de opleiding) (niveau 2), vmbo-diploma kb, gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 3), vmbo-diploma kb, gl of tl (kb alleen met goede resultaten en wiskunde of biologie of nask in het pakket) of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 4).
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Loonwerk (groen, grond en infra)

Landbouw en techniek zijn nauw met elkaar verbonden. Zonder mechanisatie zouden de Nederlandse boeren niet concurrerend kunnen werken. Jij helpt agrariërs bij het bewerken van het land, het zaaien en het oogsten. Dit doe je met allerlei landbouwmachines. Van tractor tot combine, jij draait nergens je hand voor om. Je onderhoudt deze machines en voert ook zelf kleine reparaties uit. De landbouw kent piekperiodes. Daarom kun jij goed plannen wanneer je je werkzaamheden uitvoert voor verschillende opdrachtgevers.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of mbo niveau 1 (niveau 2), vmbo-diploma kb, gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 3), vmbo-diploma kb, gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 4). Bij voorkeur beschik je over een tractorrijbewijs en het VCA-certificaat.
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL


Onderzoeker Natuur en Milieu

Verwonder je je over de natuur en het milieu? Vind je het leuk om onderzoek te doen? En zoek je een stevige studie met de juiste combinatie van theorie en praktijk? De opleiding Onderzoeker Natuur en Milieu richt zich op thema’s uit de natuur en het milieu, zoals water, planten en ecologie. Leren over onderzoek in de groene leefomgeving staat hierbij centraal.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma 3 in de groene sector. Er zijn geen verplichte eisen in je vakkenpakket, maar de vakken biologie en natuurkunde of scheikunde zijn wel gewenst.
Niveau: 4 – BOL


Outdoor; Wildlife

Jij wilt de natuur beleven. Je wilt er actief bezig zijn, bijvoorbeeld met recreatie-activiteiten (Outdoor) of door mensen uitleg te geven en te gidsen (Wildlife).
Outdoor: Jij houdt van natuur en actie vindt het prettig vindt om met mensen te werken. Een brede opleiding waarbij groen, techniek en communicatie centraal staan. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als organisator van outdoor-activiteiten of als medewerker op een camping. En doordat je veel weet over natuur en het groen (onderhoud en beheer), kun je ook in de perioden als er geen gasten zijn volop aan de bak.
Wildlife: Je wordt natuurgids, voorlichter bij natuurorganisaties, wildbeheerder/-ranger of reisleider van natuurreizen. In je beroep heb je te maken met dieren in hun omgeving, natuur en cultuur. Je werkt niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en de rest van de wereld.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl. Bij kb positief advies van de decaan, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma 2-3.
Niveau: 3 | 4 – BOL/BBL


Paardensport en -houderij; Hoefsmid

Als je voor de paardenhouderij gaat, verzorg je en voer je de paarden op jouw bedrijf of manege. Je onderhoudt de stallen en weet ook veel over de gezondheid en het gedrag van paarden. Daarnaast kun je goed omgaan met ruiters en publiek. Je kunt instructeur of manager worden. De opleiding Hoefsmid (niveau 3) wordt zowel als BOL als BBL gegeven.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl. Bij een andere vooropleiding kan eventuele toelating worden besproken.
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Teelt & Technologie

Deze sector zit te springen om goede vakmensen. Professionals met gevoel voor groen, innovatief vermogen en technisch inzicht. Automatisering, digitalisering en computergestuurde processen spelen bij bedrijven in de boomteelt en glastuinbouw een belangrijke rol. Maar ook innovatieve onderwerpen, zoals biobased, aquafonics, robotisering en drones worden steeds belangrijker. In de opleiding kun je kiezen voor de richting boomteelt of glastuinbouw. Op deze bedrijven werken verschillende vakmensen. Van de meer uitvoerende werkzaamheden tot de organisatorisch aspecten; voor iedereen liggen er goede kansen op werk.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of mbo niveau 1 (niveau 2), vmbo-diploma kb (onder bepaalde voorwaarden), gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 3), vmbo-diploma kb (onder bepaalde voorwaarden en met wiskunde), gl, tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 4).
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Veehouderij

Bij Veehouderij werk je met landbouwhuisdieren, zoals varkens, koeien of pluimvee op een agrarisch bedrijf. Je verricht de voorkomende werkzaamheden die te maken hebben met verzorging, zoals voeren, letten op gezondheid van dieren en het verzorgen van grasland en voedergewassen. Daarnaast ga je om met landbouwmachines en met computers. Afhankelijk van je niveau kun je inspelen op veranderingen in de sector en kun je beslissingen nemen voor de toekomst van je bedrijf.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of mbo niveau 1 (niveau 2), vmbo-diploma kb, gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 (niveau 3-4). Bij voorkeur beschik je over een tractorrijbewijs.
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Voeding en welzijn

Voeding. Waar komt het vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? Wat doet het met je? Steeds meer mensen vinden het belangrijk om gezond te zijn en te blijven. Voeding heeft een grote invloed op ons welzijn. Jij weet hier als voedingsexpert alles van! Er is aandacht voor het bereiden van voeding, voor de effecten van voeding op het lichaam en de soorten bouwstoffen die het lichaam nodig heeft. Je helpt mensen om gezond te gaan leven.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 3.
Niveau: 4 – BOL


Voeding en techniek

Je leert hoe je voedsel op een veilige en hygiënische manier bereidt, produceert en verpakt. Je ontwikkelt verschillende producten en bewaakt de kwaliteit van verschillende producten zoals: zuivel, dranken, snacks, kant en klaar maaltijden, groente- en fruit, dranken, brood en banket, vlees- en vis en ga zo maar door.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb (niveau 2), vmbo-diploma kb, gl of tl, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 2-3 (niveau 3-4).
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL (start alleen bij voldoende belangstelling)


Watermanagement

Het onderwerp watermanagement staat volop in de belangstelling… en dat is niet voor niks! Deze opleiding is er voor de actieve leerling met een brede interesse voor de omgeving. Als je voor Watermanagement kiest, zoek je mee naar oplossingen. Je houdt je bezig met de thema’s: schoon, droog en veilig. Hoe zorgen we in Nederland voor voldoende oppervlaktewater? Hoe voorkom je dat een natuurgebied verdroogt? En zijn de dijken wel veilig en hoog genoeg? Dat soort vragen komen aan bod. Zowel in theoretische als praktijklessen leer je alles over aanleg- en onderhoud, bodemonderzoek, dijkinspectie, waterkwaliteit en nog veel meer!
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma 2-3. Er zijn geen verplichte eisen in je vakkenpakket, maar de vakken biologie en aardrijkskunde zijn wel gewenst.
Niveau: 3 | 4 – BOL/BBL
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb, kb, gl of tl.
Niveau: 2 | 3 – BOL