MBO Techniek

Bouw

Na deze opleiding heb je volop keus in werk. Word bijvoorbeeld uitvoerder en geef leiding op een bouwplaats. Of kies voor een baan als bouwkundig tekenaar en maak ontwerpen voor een bouwproject. Houd je van afwisseling, ga dan voor een baan als werkvoorbereider. Je maakt begrotingen en planningen of je koopt materialen in en regelt de vergunningen.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl in de sector techniek/landbouw, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 3 in dezelfde richting.
Niveau: 4 – BOL/BBL


Elektrotechniek

Als monteur werk je aan elektrotechnische installaties in woningen en gebouwen maar ook aan straatverlichting, verkeerslichten of netwerken voor mobiele telefoons en computers. Word je eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit? Dan leg je complete elektrotechnische installaties aan in woningen en grote gebouwen.
Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen maak je onderdelen voor elektrotechnische besturingsinstallaties, installeert deze en zorgt dat ze werken via besturingsprogramma’s.
De technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit adviseert de (eerste) monteurs en maakt werktekeningen.
Kies je voor een toekomst als technicus industriële installaties en systemen? Dan weet je alles over besturingstechnieken voor processen in de industriële installaties. Je programmeert en ontwerpt besturingssoftware voor onder andere PLC’s.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of aansluitend diploma mbo 2.
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Engineering/Mechatronica

Afhankelijk van het niveau van je opleiding word je eerste monteur of technicus. Je ontwerpt en bouwt technische systemen, bereidt productiewerk voor en werkt veel met klanten. Verder stel je rapporten op en stel je machines af.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl in de sector techniek of andere sector met wiskunde of nask1, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 3 in dezelfde richting.
Niveau: 3 | 4 – BOL


Infratechniek: grond-, weg- en waterbouw

Werk je graag buiten en op afwisselde plekken? Kun je goed samenwerken en organiseren? Dan is een bol 4-opleiding in de grond-, weg- en waterbouw (infra) iets voor jou! Als middenkaderfunctionaris Infra (mbo 4) houd je je bezig met het ontwerpen, calculeren, plannen, uitvoeren en het beheren van projecten in deze sector, zoals bijvoorbeeld wegen, spoorwegen of ondergrondse transportsystemen. Je hebt veelal contacten met overheidsinstellingen, leveranciers van materialen en gespecialiseerde bedrijven. Het onderhoud hiervan en het grondwerk kan ook tot je werkzaamheden behoren. Ieder project is anders en je komt op veel verschillende plekken. Je bouwt letterlijk aan het uiterlijk van Nederland en het resultaat van jouw werk wordt vaak door vele ogen gezien.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl in de sector techniek/landbouw, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 3 in dezelfde richting.
Niveau: 4 – BOL


Installatie- en Koudetechniek

Als monteur koudetechniek installeer je onder begeleiding installaties en systemen zoals centrale verwarming (cv), airco’s, warmtepompen of andere (energie)installaties. Als eerste monteur ben je verantwoordelijk voor de installatie en zorg je dat deze koude installaties prima werken. Bedenk je liever zelf hoe zo’n installatie eruit moet zien? Ga dan aan de slag als systeemontwerper. Of richt je als onderhoudstechnicus op techniek voor luchtbehandeling en comfortkoeling.
Als monteur werktuigbouwkundige installaties werk je onder begeleiding aan allerlei verschillende installaties. Ben je eerste monteur, dan ben je verantwoordelijk voor plaatsing van installaties voor verwarming, gas, water en sanitair.
Ben je monteur service en onderhoud installaties en systemen, dan onderhoud je cv- en ventilatietoestellen in woningen en doe je kleine reparaties. Als eerste monteur ga je op pad om storingen op te lossen. Wil je dit bij grotere ketels en installaties doen? Word dan technicus service en onderhoud.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of aansluitend diploma mbo 2.
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Laboratoriumopleidingen

Je doet in een laboratorium onderzoek voor milieu- en waterbeheer of gaat aan de slag bij een keuringsdienst, een onderzoeksinstituut of een ziekenhuis. Ook bloedbanken en researchafdelingen van bedrijven hebben banen voor jou.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl in de sector techniek/landbouw met wiskunde of nask1, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 3 in dezelfde richting.
Niveau: 3 | 4 – BOL


Meubelmaker; Montagemedewerker

Welke richting wil jij op in de hout- en meubelbranche? Wat je ook kiest, het wordt een werkplek waar jij het resultaat ziet van wat je maakt. Als meubelmaker richt je je op het maken of bewerken van meubels. Als montagemedewerker bewerk je bijvoorbeeld houten onderdelen van ramen, deuren, kozijnen, dakkapellen en delen van een gevel.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb in de sector techniek of aansluitend diploma mbo 2.
Niveau: 2 | 3 – BOL/BBL


Operationele techniek

Kies na je opleiding voor een bedrijf met grote technische installaties. Daar bedien je installaties, spoor je storingen op en help je bij moeilijk onderhoud. Je bent ook welkom bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, energiecentrales en waterzuiveringsbedrijven.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl in de sector techniek of een andere sector met wiskunde of nask1, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 2/3 in dezelfde richting.
Niveau: 3 | 4 – BOL


Optiek

Het uitvoeren van een oogmeting, het adviseren van de klant in de winkel en het monteren of repareren van brillen behoren tot je taak. Je verricht zelfstandig werkzaamheden in de winkel. Je kunt op basis van zelf uitgevoerde oogmetingen gezichtscorrecties vaststellen en glasadvies verstrekken. Vakkennis is heel belangrijk, net als het goed kunnen inspelen op de wensen van de klant.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl (kb: neem vóór aanmelding contact op in verband met haalbaarheid), een overgangsbewijs naar havo/vwo 4, een mbo-diploma of een EVC ervaringscertificaat. Wiskunde en natuurkunde zijn gewenst. Een intakegesprek en een eventuele toets maken deel uit van de toelatingsprocedure.
Niveau: 4 – BOL


Podiumtechniek & Audio-visuele Productie

Je verricht alle technische werkzaamheden die nodig zijn om theaterproducties mogelijk te maken. Je maakt allerlei zaken in orde op het gebied van licht, geluid, decor en veiligheid. Je bent bezig met het uitvoeren van vormgeving en technische werkzaamheden. Je bent thuis in elektrotechniek en digitale techniek omdat de theaterwereld een snelle omschakeling maakt naar digitale processen.
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl in de sector techniek of een andere sector met wiskunde of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4.
Niveau: 3 | 4 – BOL


Procestechniek

Als mechanisch operator laat je de productie in een fabriek goed lopen. Je houdt rekening met eisen voor kwaliteit, veiligheid en milieu. Dreigt er iets mis te gaan? Dan grijp je in of stuur je bij.
Word je liever procesoperator, dan kijk je vanachter een beeldscherm of de productie op rolletjes loopt. Je lost storingen op en soms stuur je collega’s aan.
Toelatingseisen: afhankelijk van gekozen opleiding.
Niveau: 2 | 3 – BOL/BBL


Schilderen & Stukadoren

Als schilder werk je zowel binnen als buiten. Je werkt met verschillende schildertechnieken maar je kunt ook behangen of glas zetten. Je werkplek? Die vind je bij schildersbedrijven, scheepswerven of bouwbedrijven.
Kies je de richting stukadoor, dan kom je meestal in een stukadoorsbedrijf terecht. Daar werk je muren of plafonds af.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb of aansluitend diploma mbo 2.
Niveau: 2 | 3 – BOL/BBL


Timmeren; Tegelen & Metselen

Als metselaar werk je vaak op een bouwplaats, voor een bouwbedrijf of aannemer. Word je timmerman, dan werk je aan nieuwbouwprojecten of verbouwingen van bestaande huizen.
Met je diploma tegelzetter maak je straks keukens en badkamers af en betegel je vensterbanken.
Ga je aan de slag als uitvoerder? Dan geef je leiding en controleer je werk dat collega’s en andere bedrijven voor je doen.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb in de sector techniek of aansluitend diploma mbo 2.
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Vakopleidingen voor de infra: Machinist; Monteur; Vakman GWW; Uitvoerder; Landmeter

In deze voorlichting wordt informatie gegeven over vakopleidingen in de infra sector: Machinist, Grond-, Water- en Wegenbouw, Monteur Mobiele Werktuigen, (Allround) Vakman GWW, Uitvoerder en Landmeter. Werken in de infra is vaak werken in de buitenlucht. Handen uit de mouwen, voeten op de grond en je kop erbij. Je werkt in een team samen aan een klus en bent als vakman verantwoordelijk voor je eigen taak. Je werkt met moderne technieken en stoere machines aan nieuwe wegen, tunnels, woonwijken, gebouwen en bedrijfsterreinen bouwen. Dat is wat werken in de infra leuk maakt. Je houdt van techniek, sleutelen of juist meters maken op grote mobiele werktuigen? Of ben je liever met je handen aan het werk als straatmaker of grondwerker? Misschien ben je een ‘pietje precies’ en ga je graag met een collega op stap om, overal ter wereld, bouwwerken nauwkeurig op te meten. Het kan ook zijn, dat je juist infra projecten wilt voorbereiden, het werk wilt coördineren en leiding wilt geven aan het bouwteam.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb, kb, gl of tl in de sector techniek/landbouw, een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 of een mbo-diploma niveau 3 in dezelfde richting.
Niveau: 2 | 3 | 4 – BOL/BBL


Vliegtuigonderhoud

Als technicus (of 1e monteur) mechanica of avionica ben je breed inzetbaar in diverse technische functies in het vliegtuigonderhoud. Je zorgt ervoor dat de vliegtuigen in topconditie blijven. Je hebt veel kennis van motoren en mechanische, elektrische, hydraulische en pneumatische systemen van vliegtuigen en verricht zelf onderhoud en reparaties. Bovendien ben je verantwoordelijk voor het vrijgeven van je eigen werkzaamheden en die van je collega’s. Je pleegt inspecties en verhelpt storingen. Vliegtuigonderhoud is heel belangrijk. Een vliegtuig legt grote afstanden af en kan onderweg extreme weersomstandigheden tegenkomen. Je werkt bij een onderhoudsbedrijf, een luchtvaartmaatschappij of voor Defensie. Voor Defensie kun je speciaal worden opgeleid in combinatie met de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (zie Orde & Veiligheid).
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl in de sector techniek, voor andere sectoren geldt: met wiskunde. Diploma Monteur Vliegtuigonderhoud niveau 2 of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4. Dringend advies: ook natuurkunde 1.
Niveau: 3 | 4 – BOL


Werktuigbouw & Metaal

Ga je voor een job als constructiewerker? Dan werk je vooral met zware platen en staven. Als allround constructiewerker ga je een stap verder en maak je via werktekeningen metalen onderdelen. Hiervoor las je en bestuur je CNC-machines.
Word je verspaner? Dan geef je hard materiaal een vorm door kleine deeltjes ervan weg te nemen. Dat doe je voor de fijnmechanische techniek (precisieapparatuur zoals je die ziet in ziekenhuizen en computers) of voor stalen en kunststoffen machineonderdelen. Ga je hierin verder, dan word je allround verspaner en werk je aan een computergestuurde CNC-draai- of freesmachine. Je ontwikkelt dan ook werktekeningen in 3D.
Wil je met liften, lasrobots, printers en andere machines aan de slag? Dan ben je monteur mechatronica.
Toelatingseisen: vmbo-diploma bb in de sector techniek/landbouw of andere sector met wiskunde of nask of een mbo-diploma niveau 1 in dezelfde richting.
Niveau: 2 | 3 – BOL/BBL


Zeevaart

Aan boord van een schip je werk hebben en vele wateren bevaren, als dat je interesseert is zeevaart heel boeiend. Je werkt in een team. Je vaart van een week tot enkele maanden. Je bent avontuurlijk ingesteld en technisch goed thuis op het schip, want je vaart met supermoderne schepen die zijn uitgerust met de meest geavanceerde apparatuur. Je vaart in de zeevaart op alle schepen die zowel short sea als worldwide varen. Taken gaan over het zorg voor de navigatie, laden en lossen en de veiligheid van het schip. Je kan op zeeschepen in de stukgoed- en droge bulkvaart, containervaart, koelvaart, tankvaart, zeesleepvaart, zware ladingvaart of de ferrysector. Een afwisselende en goed betaalde baan, waarbij je wat van de wereld ziet!
Toelatingseisen: vmbo-diploma kb, gl of tl of een overgangsbewijs naar havo/vwo 4 in de sector techniek. Bij doorstroom vanuit vmbo zorg & welzijn, landbouw of economie is één van de examenvakken wiskunde of natuur- en scheikunde 1 vereist
Niveau: 3 | 4 – BOL