Home Inspiratie Hoe meld je aan voor een hbo opleiding?

Hoe meld je aan voor een hbo opleiding?

Welke stappen moet je nemen wanneer je je aanmeldt voor een HBO- of universitaire opleiding? Wij zetten het voor je op een rij!*

Vraag een DigiD aan

Om je aan te melden voor een opleiding heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en activeren van een DigiD kan tot vijf werkdagen duren. Vraag hem daarom ruim op tijd aan!

Meld je aan via Studielink

Je meldt je voor een opleiding aan via Studielink. Jouw gegevens worden automatisch verzonden naar de hogeschool of universiteit en naar DUO.

Aanmelddeadlines voor opleidingen in het hoger onderwijs

  • 15 januari: opleidingen met een numerus fixus. Dit zijn opleidingen die maar een beperkt aantal studenten toelaten. Bekende voorbeelden zijn Geneeskunde, Tandheelkunde of Fysiotherapie. Na 15 januari vindt de selectieprocedure plaats. Op 15 april ontvang je de uitslag. Studielink stuurt je dan een e-mail met je rangnummer. Je hoort dan ook of je direct een plaats aangeboden krijgt of dat je op de wachtlijst komt te staan.
  • 1 mei: HBO- en universitaire opleidingen zonder numerus fixus/selectieprocedure. Meld je je pas ná 1 mei voor het eerst aan bij een opleiding in het hoger onderwijs? Dan mag een onderwijsinstelling ervoor kiezen om je niet meer toe te laten of extra voorwaarden te stellen aan je aanmelding, zoals een positieve uitslag bij de studiekeuzecheck.
  • Let op: Er zijn opleidingen die geen numerus fixus hebben, maar wel een andere vorm van selectie. Denk hierbij aan kunstopleidingen of university colleges. Voor deze opleidingen moet je je ook vaak al vóór 1 mei aanmelden. Check daarom altijd bij de onderwijsinstelling wat de aanmeldprocedure en deadline zijn.

Maximaal vier opleidingen

Je mag je per studiejaar voor maximaal vier opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink. Maximaal twee opleidingen hiervan mogen een numerus fixus hebben, uitzonderingen hierop zijn de opleidingen Geneeskunde, Fysiotherapie, Tandheelkunde, Mondzorgkunde en Verloskunde. Hiervoor kun je je per studiejaar maar één keer aanmelden.

Vraag studiefinanciering aan

De meeste studenten hebben recht op studiefinanciering. Dit bestaat uit een aantal onderdelen: een lening, het studentenreisproduct, een aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Waar je recht op hebt, is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de opleiding die je volgt, waar je woont en je leeftijd. Studiefinanciering vraag je apart aan bij DUO, liefst minimaal drie maanden voordat je met je studie begint.

Doe mee aan de (verplichte) studiekeuzecheck

Nadat je je in Studielink hebt aangemeld voor een opleiding, nodigt de onderwijsinstelling je uit voor een studiekeuzecheck. Dit wordt ook wel matching genoemd. Je kijkt hiermee of de opleiding wel echt bij je past. De studiekeuzecheck heeft verschillende vormen. Soms is het een toets, bij een andere opleiding vul je een digitale vragenlijst in of heb je een persoonlijk gesprek. Wanneer je je voor 1 mei hebt aangemeld, heb je recht op een studiekeuzecheck. Maar de opleiding kan deelname aan de studiekeuzecheck ook verplicht stellen. Na de check geeft de opleiding een advies. Dit is niet bindend. Ook bij een negatief advies mag je dus aan de opleiding beginnen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken of de opleiding echt bij je past.

Opleidingen met een selectie bieden geen studiekeuzecheck aan. De selectieprocedure vervangt de studiekeuzecheck.

* Bronnen: www.studiekeuze123.nl en www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs