Home Inspiratie 6 tips die je helpen bij start studiekeuze

6 tips die je helpen bij start studiekeuze

Het maken van een studiekeuze kan best lastig zijn! Er zijn namelijk veel studies om uit te kiezen. En hoe kom je er nu achter wat écht bij je past? Gelukkig hoef je de keuze niet in één keer te maken. Je kunt je studiekeuze namelijk opdelen in kleine stapjes. Dan ben je steeds maar even bezig. Maar hoe begin je nou? We geven je 6 tips via Studiekeuze123!

1. Begin op tijd

Een goed begin is het halve werk! Het helpt om je studiekeuze op te delen in drie fases: ontdekken, vergelijken en kiezen. In de eerste fase ga je ontdekken wat jij leuk vindt en wat er allemaal mogelijk is. Een bezoek aan NXTLVL is een ideale start.  Vergelijk daarna opleidingen met elkaar. Zo maak je de lijst van mogelijke opleidingen kleiner.

2. Maak het niet te groot

Het kiezen van een studie kan voelen als een keuze voor het leven. Maar dit is niet zo! Je studiekeuze hoeft niet bepalend te zijn voor de rest van je leven. Er zijn meerdere opleidingen die bij je passen. Er is dus niet één juiste keuze. Ook is er niet één weg die leidt tot een leuke baan later.

3. Bekijk wat je kunt met jouw profiel

Je kunt niet met elk profiel aan elke studie beginnen. Met de tool Van profiel naar studie zie je in een handig overzicht welke studies je met jouw profiel kunt volgen. Voor sommige studies hebben je aanvullende vakken nodig. Ook die vind je in het overzicht. Je kunt de overzichten opslaan als PDF of naar jezelf mailen.

4. Volg het stappenplan in MijnStudiekeuze

Er komt veel kijken bij het kiezen van een studie. Daarom heeft Studiekeuze 123 voor jou een stappenplan gemaakt. Bij iedere stap krijg je tips en oefeningen die je weer een stukje dichterbij je opleiding brengen. Je vindt het stappenplan in MijnStudiekeuze. Met een gratis account worden je stappen bewaard. Zo weet je altijd waar je gebleven bent. Ook kun je favoriete opleidingen bewaren en reminders instellen voor open dagen. MijnStudiekeuze is handig voor iedereen die hbo- of wo-bachelor gaat kiezen.

Maak jouw eigen MijnStudiekeuze-account aan.

5. Gebruik de open dagen kalender

Heb je een aantal interessante opleidingen gevonden? Dan is het goed om open dagen te gaan bezoeken. Zo proef je de sfeer van een opleiding. Zie je jezelf daar al rondlopen? Er worden het hele jaar door open dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen georganiseerd. Je vindt al deze voorlichtingsactiviteiten in de Open dagen kalender. Heb je een MijnStudiekeuze-account? Dan kun je reminders instellen voor de open dagen waar je naartoe wil. Dan weet je zeker dat je de open dag niet mist!

Ga je naar een open dag? Lees dan hoe je je goed voorbereidt.

6. Gebruik de checklist

Wil je niks over het hoofd zien? Gebruik dan onze checklist. Hiermee ga je stap voor stap door je studiekeuze en kom je langs alle informatie en tools op Studiekeuze123.nl. Bekijk de checklist.

Bron Studiekeuze123