Home Inspiratie Marijnes avontuur: van coronaperiode tot Social Work studie

Marijnes avontuur: van coronaperiode tot Social Work studie

Marijne (19) behaalde midden in de turbulente coronatijd haar havo-diploma op CSG de Heemgaard en startte daarna met de studie Integrale Veiligheidskunde omdat werken bij de politie haar aansprak. Helaas kwam ze er snel achter dat dit toch niet haar opleiding was. Ze besloot een tussenjaar te nemen om de coronaperiode te overbruggen en om te ontdekken wat wel bij haar past. Ze vertelt wat ze in deze periode gedaan en geleerd heeft.

Tussenjaar vol avontuur

In het tussenjaar deed Marijne allerlei waardevolle ervaringen op. “In deze anderhalf jaar tijd is er ontzettend veel voor mij veranderd, en zeker op een positieve manier. Ik werkte als zorgassistente op de psychogeriatrie zonder diploma. Daar heb ik superveel geleerd over ouderen met psychische problemen zoals dementie en depressie.” Daarnaast besloot ze om naar Valencia te reizen om Spaans te leren. “Het was een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, een nieuwe cultuur leren kennen en – het allerbelangrijkste – veel vertrouwen in mezelf gekregen.”

De juiste keuze: Social Work

Na haar tussenjaar had Marijne eindelijk helder voor ogen wat ze wilde doen. “Ik vond het werken met mensen op de psychogeriatrie superleuk, dus daar wilde ik meer mee doen,” vertelt ze. Na goed geïnformeerd te zijn over de studie Social Work aan de Hogeschool Utrecht, koos Marijne vol overtuiging voor deze richting. Nu, aan het einde van haar eerste jaar, heeft ze bijna haar propedeuse binnen. “Volgend jaar ga ik stagelopen in een gevangenis, dus ga ik toch nog de forensische kant op. Ik weet nu nog niet wat ik na de opleiding wil gaan doen, maar weet wel zeker dat ik mijn weg wel zal vinden.

Tips van Marijne als je voor jouw studiekeuze staat

  • Kies een studie die je écht leuk lijkt. Motivaties als geld of status zijn niet genoeg om die 4 jaar vol te houden.
  • Als je niet zeker weet wat je wilt studeren, neem een tussenjaar. Het is helemaal niet erg om de tijd te nemen om erachter te komen wat je écht wil.
  • Doe mee aan introductiekampen of introductieweken. Het is spannend, maar iedereen is nieuw, dus het is dé kans om snel vrienden te maken.
  • Sluit je aan bij een studievereniging (niet te verwarren met studentenvereniging) die activiteiten organiseert die aansluiten bij je studie.