Home Inspiratie Megans muzikale reis van Mavo naar Conservatorium

Megans muzikale reis van Mavo naar Conservatorium

Megan Hachmang (19) wilde heel graag naar het Conservatorium. Daarom heeft ze na de mavo de havo gedaan CSG De Heemgaard. Daardoor kon ze in 2021 met succes auditie doen bij ArtEZ Conservatorium in Enschede.  Nu zit ze bijna in haar 3e jaar van de opleiding Docent Muziek met hoofdinstrument doedelzak en is ze haar eigen bedrijf gestart. Kortom: een prachtige muzikale reis.

Op Weg naar het conservatorium

Megan vertelt: ‘Na de mavo wist ik eigenlijk zeker dat ik wilde auditeren op het conservatorium maar na verdere onderzoek bleek dat ik daar minimaal  Havo voor nodig had. Ik twijfelde niet en heb me aangemeld om door te gaan naar de havo.” Haar vakkenpakket omvatte economie & maatschappij, gecombineerd met Duits en muziek. “In 2021 heb ik auditie gedaan en ben ik aangenomen. Auditie doen voor het Conservatorium bestaat uit een theoretisch muziekexamen afleggen en een praktisch gedeelte waarin je je eigen kunsten laat zien op je hoofdinstrument en op zang.”

Van mavo, havo naar conservatorium

Megan volgt de opleiding Docent muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede met hoofdinstrument doedelzak. Deze studie is bedoeld om je op te leiden tot docent muziek, docent ckv en docent kua. Je bent bevoegd om deze vakken als eerstegraads docent te geven. Dit betekent dat je vanaf de basisschool tot en met het hbo voor de klas mag staan. Megan: “Daarnaast ben je ook bevoegd om les te geven aan het speciaal onderwijs, wat echt een mooie kans is.”

Eén grote familie

“In Enschede is de hele opleiding met elkaar verbonden en is het één grote familie”, vertelt Megan. Elk jaar gaan we met de gehele opleiding op cultuurreis. Deze wordt georganiseerd door de derdejaars zodat je ook bekend bent met het organiseren van trips. De vierdejaars maken elk jaar een Muziekproductie, dit is deel van hun afstuderen en ze regelen alles zelf tot in de puntjes! Van het schrijven van arrangementen en het script tot aan de kleding van de spelers!”

“Ik twijfelde niet en heb me aangemeld”

Muzikale ondernemer

Megan is trots dat ze kan zeggen dat ze haar eigen bedrijf is gestart. “Ik geef doedelzaklessen,  verzorg optredens en geef muzieklessen op scholen!  Ook representeer ik de opleiding als Unibuddy, dus bij vragen stuur mij gerust een berichtje!”